MÜRACAAT
ADRES VE TELEFON NUMARALARI
Baskale Belediyesi Evlendirme Memurlugu Çagri merkezi 0 (432) 651 20 34 numarasindan ulasabilirsiniz.
Adres: Yeni Mahalle Van Hakkari Yolu No:48/A PK:65600 Baskale / VAN
BASVURU IÇIN GEREKLI BELGELER
- Evlenme Ehliyet Belgesi
Ilçe Nüfus Müdürlüğü veya Başkale Belediyesi'nden alinir.
Evlenme Ehliyet Belgesinin alinabilmesi için çiftlerin birlikte ve nüfus cüzdanlari ile müracaat etmeleri gerekmektedir.17 yasini tamamlamis ancak 18 yasini tamamlamamis kisilerin anne baba veya varsa mahkemece belirlenmis vasisisinin birlikte gitmesi gerekmektedir. Sayet; çiftlerden biri müracaat edecekse, es adayindan noter onayli vekaletname ile tüm evlilik islemlerini yürütebilir.
-Vesikalik Fotograf
6 adet (Son 6 ay içerisinde çekilmis olmali, -T. M. K.’nin 36. Maddesine göre kadinlarda alin, çene ve yüz tamamen görünecek, -fotokopi veya bilgisayardan çogaltilan fotograflar geçersizdir.)
-Nüfus Cüzdani
Evlenen çiftlere ait Nüfus Cüzdanlarinin asillari (Resimli, son 10 yil içerisinde degistirilmis, son medeni duruma dair bilgileri içerir, okunakli, T.C.Kimlik Numarasini içeren Nüfus Cüzdani veya Nüfus müdürlüklerinden alinan geçici kimlik belgeleri olmalidir.
Çiftlere ait Nüfus Cüzdanlarin birer fotokopisi.
-Saglik Raporlari
Evlenen çiftler tarafindan Aile Hekimligi, Devlet Hastanesi, Özel Hastaneler ‘den temin edilebilir.
\"Evlenmeye Mahsus Saglik Raporu\" ibaresini içerir, resimli mühür veya doktor kaseli ve imza ile tasdikli, genelge geregi tetkiklerin yapildigina dair bilgileri kapsayan ve son 6 (alti) ay içerisinde alinmis olmasi gerekmektedir.
-Evlenme Beyannamesi
RESIT OLANLAR (18 YASINI DOLDURANLAR)
Normal evlilik yasi 18\'dir. (18 yasinin tamamlanmis olmasi ve 19 yasindan gün alinmis olmasi gerekmektedir )
RESIT OLMAYANLAR (18 YASINI DOLDURMAYANLAR)
17 yasini doldurmus olup 18 yasindan gün alanlar
Anne ve Baba rizasi ile evlenebilirler. Bu durumda olanlarin evlilik müracaatlari esnasinda Anne ve Babalari bizzat hazir bulunmali, yanlarinda Nüfus Cüzdanlarinin asillari ile birer fotokopisi olmak üzere müracaat edeceklerdir. Anne ve Babanin bosanmasi halinde velayeti alan Anne veya babanin müracaati yeterli olacaktir. Ancak velayet kararinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Anne ve baba hazir degilse Noterden alinacak olan Muvafakatname ile evlilik islemleri yapilabilir. (Muvafakatnamenin asli noterden ibraz edilmelidir. )
Anne veya Babadan herhangi birinin vefat etmis olmasi halinde ölüm tarihini içerir nüfus kayit örnegi alinacak ve sag olan tarafin müracaati yeterli olacaktir.
Anne ve babanin her ikisi vefat etmis ise Vesayet Makaminin izni ile Evlilik yapilabilir. Bu müracaatlarda Mahkeme tarafindan atanmis olan Vasi yaninda Nüfus Cüzdan asli ve Nüfus Cüzdanin bir adet fotokopisi ile müracaat edecek ve Vasi tayin karari ibrazli olmalidir.
16 yasini doldurup 17 yasindan gün almis olanlarin evlenmeleri
Hakim izni ve Mahkeme karari ile mümkün olmaktadir. (Bu müracaatlarda Kesinlesme serhini içerir mahkeme karari mahkeme tarafindan ibrazli olmasi gerekmektedir )
YABANCI MAKAMLARCA VERILMIS OLAN RESMI BELGELERIN ISLEME ALINMASI
Yabanci makamlarca verilmis olan resmi belgelerin ne sekilde isleme alinacagi asagida açiklanmistir.
Vize süresi önemlidir. Basvuru esnasinda kontrol edilerek dikkate alinacaktir.
Tasdik mecburiyeti olmayan belgeler:
Belge, La-Haye Devletler Özel Hukuku çerçevesinde hazirlanan ve ülkemizin de taraf oldugu “ Yabanci Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldirilmasi Sözlesmesi” geregince Apostille edilmis ise, belgenin noter onayli Türkçe çevirisinin yapilmis olmasi,
Belgenin, Milletlerarasi Kisi Halleri Komisyonunca hazirlanarak uygulamaya konulan ve ülkemizin de taraf oldugu sözlesmeler geregince üye ülkelerce düzenlenmis ve düzenleyen makamin imza ve mührünü tasimasi,
Belge, dis temsilciligimizin bulundugu ülkedeki yetkili makamlarca verilmis ise, belgenin ve usulüne uygun çevirisinin dis temsilciligimizce onaylanmasi, hallerinde, belgeler baskaca bir isleme tabi tutulmaksizin kabul edilerek isleme alinir.
Tasdik islemine tabi tutulacak belgeler
Belge yurt disindan alinmis ve müracaat edilen ilde belgeyi veren ülkenin temsilciligi bulunuyorsa, o ülkenin dis temsilciliginin tasdiki ile noter onayli Türkçe çevirisinden ve Valilik veya Kaymakamlik tarafindan onaylandiktan sonra,
Belge, müracaat edilen ildeki yabanci ülkenin dis temsilciligince verilmis ise, noter onayli Türkçe çevirisi yapildiktan ve Valilik veya Kaymakamlik tarafindan onaylandiktan sonra,
Müracaat edilen ilde belgeyi veren ülkenin temsilciliginin bulunmamasi halinde; belgenin o ülkenin Türkiye’deki bir temsilciliginin tasdiki ile, noter onayli Türkçe çevirisi yapilip temsilciligin bulundugu Kaymakamlik tarafindan onaylandiktan sonra, sayet belge o ülkenin Ankara’daki temsilciligince verilmis ise noter onayli Türkçe çevirisi yapildiktan ve Disisleri Bakanliginca onaylandiktan sonra, kabul edilerek isleme alinir.
Diger yabanci makamlarca verilen belgeler
Belge, dis temsilciligimizin bulunmadigi ve Türkiye’de dis temsilciligi olmayan ülke makamlarinca verilmis ise akredite (ilgili ülke adina islem yapmakla yetkili) oldugu ülke temsilciligince tasdiki ile noter onayli Türkçe çevirisinden sonra, Disisleri Bakanliginca onaylanmasi; akredite oldugu ülke temsilciliginin bulunmamasi halinde ise Bakanlikça verilecek talimata göre islem tesis edilir.
Fahri konsolosluklarca tanzim edilen belgelere dayanilarak islem tesis edilmez.
Yabanci basvurular için pasaport tercümesi noter onayli yapilacak.
MEDENI HALIN BOSANMIS / DUL OLMASI DURUMU
Bosanmis ve dul olan kadinlar
- Nüfus cüzdanlarini yenilemek zorundalar.
ÇIFTLERIN BIRLIKTE GELEMEMELERI DURUMU
Vekaletname (Evlenecek çiftlerin berarber gelmemeleri durumunda)
EVLENME IZIN BELGESI ALINMASI
Yerlesim yerleri disinda baska bir yerde evlilik yapmak isteyen çiftler yukarida belirtilen ve evlilik için gerekli olan belgelerle birlikte Belediyemize müracaat ederek Evlenme izin belgesi alabilirler. Belediyemiz Evlendirme Memurlugundan Evlenme izin belgesi almak isteyen çiftlerden her ikisinin veya birinin Yerlesim yeri adresinin Ipekyolu Ilçesi sinirlari içerisinde olmasi gerekmektedir.
NIKAH SAHITLERI
Nikah saatinde 18 yasini doldurmus, yaninda Nüfus Cüzdanlari bulunan en az iki sahit hazir bulunmalidir.
Nikah sahidi olabilmek için; resit, ayirt edebilme gücüne sahip olmak ve sahitligini yaptigi kisiyi tanimak sarttir. (Çiftin; annesi, babasi veya kardesleri sahitlik yapabilirler.)
Sahit, evlenme istegine ait iradelerin açiklanmasina dair bildirimlerin serbestçe yapildigina, sahitlik ettigi kisinin kimliginin dogruluguna ve evlendirmenin yapildigina sahittir.
Sahit olacak kisiler nikah öncesi kimliklerini görevli memura vererek ve T.C kimlik numaralarini ve adreslerini bildirmek zorundadir.
HISIMLIK
a ) Üst soy ve alt soy arasinda; kardesler arasinda;
1. Amca dayi hala ve teyze ile yegenleri arasinda
2. Kayin hisimligi meydana getirmis olan evlilik sona ermis olsa bile eslerden biri ile digerinin üst soy ve alt soylari arasinda
3. Evlat edinen ile evlatligin veya bunlardan biri ile digerinin çocuklari torunlari ve esi arasinda evlenme yapilamaz.
b ) Evli olmak;
Nüfus kaydina göre evli görünen bir kimse yeniden evlenemez. Müracaat sirasinda önceki evliligin ölüm bosanma veya evliligin herhangi bir sebeple mahkeme karari ile son bulmus olmasi halinde evlenme engeli ortadan kalkar. Ancak buna ragmen bu durum aile kütüklerine tescil edilmedikçe yeniden evlenme akdi yapilamaz.
c ) Kadin için kanuni bekleme süresinin dolmamis olmasi;
Bosanmis, evliligin geçersiz olduguna hükmedilmis veya kocasi ölmüs kadin bosanma veya evliligin geçersizligine dair mahkeme karari olmadan veya kocasinin ölüm tarihinden itibaren 300 (üç yüz) gün geçmedikçe yeniden evlenemez.
Ancak kadin 300 (üç yüz) günlük süre dolmadan önce dogum yaptigi veya mahkemece bu sürenin kisaltilmasina veya kaldirilmasina karar verildigi takdirde bu bekleme süresi ortadan kalkar.
d ) Gaiplik durumunda;
Gaipligine karar verilen kisinin esi mahkemece evliligin feshine karar verilmedikçe yeniden evlenemez
e ) Saglik raporunun bulunmamasi
Akli melayikeleri tam yerinde olmayan kisi veya kisilerin \"Evlenmesinde sakinca yoktur\" ibareli heyet raporu almasi zorunludur. Konusma veya duyma engeli bulunan kisilerin müracaatlarinda evlendirme memurlugumuz talep ettigi taktirde konusma ve isaret dillerinden anlayan birinin vasitasi ile nikah islemi yapabilir. Bu kisinin kimlik fotokopisi ve imzasi alinarak islem tamamlanir. Ancak kisinin vücut dili ile de olsa evlendirmeyi kabul ettigini bildirmesi gerekmektedir.
Başkale Belediye Başkanlığı
Başkale Belediye Başkanlığı